Historie

Nico Elfrink

De geschiedenis van de Haaikneuters begint in 1964. Er werd gepraat en verderop serieus vergaderd om een Carnavalsfeest van de grond te krijgen. Initiatiefnemers van het eerste uur waaronder Jan Oerlemans, Cees Smolders en Piet Rolberg, besloten advies in te winnen bij Nico Elfrink; hij was tenslotte een Limburger en bekend met Caranaval. Het feest waarvoor het hele dorp was uitgenodigd en uitgelopen kwam er en werd een dusdanig succes dat besloten werd om een heuse Raad van Elf op te richten. Esbeek ging naar de stembus om een Raad van Elf te kiezen en in 1965 was de eerste Prins Der Haaikneuters een feit: Prins Kneuter d’n Irste ( Nico Elfrink ). Het Carnavalsprotocol dat Nico als geen ander kende werd dusdanig nageleefd dat de Raad van Elf binnen de kortste keren uitgroeide tot het “presenteerblaadje” van het Haaikneuterrijk. De goede contacten met de bevolking, de kasteleins, de rentmeester van Landgoed de Utrecht en de directeur van Rustoord maakten het mogelijk dat het ( toen al ) goed toeven was in het Haaikneuterrijk.

De eerste jaren

In de eerste jaren werd de optocht verzorgd door sterk concurrerende buurtschappen met ieder hun “eigen”herkenbare outfit; zowel senioren als junioren streden onderling en dit geheel zorgde voor een stevige basis voor wat inmiddels een goede traditie is geworden. Van meet af aan deden de Haaikneuters ook mee aan de optocht in het Pezerikkengat. De eerste jaren bleven de echte prijzen daar achter maar de stimulans om betere creaties te maken werd groter en groter en gaandeweg keerde het tij volledig. Zachtjes aan verdwenen de zogeheten buurtschappen en kwamen er steeds meer vriendenclubs met eigen namen en kwaliteiten. Toen later ook nog kon worden geprofiteerd van de medewerking van de lagere school kon men voortaan met recht zeggen dat het maken van Carnavalscreaties in het Haaikneuterrijk met de “paplepel” is ingevoerd. De optocht werd compleet gemaakt door deze te laten beoordelen door een deskundige jury die niet alleen de rangschikking bekend maakte maar ook bruikbare adviezen gaf ter verbetering van de creaties. Tot op de dag van vandaag staat de kwaliteit van de optocht hoog in het vaandel. Geldprijzen waren en zijn er nu nog steeds niet; enkel en alleen de hoogste eer en voor iedere deelnemer enkele consumptiebonnen.

De opkomst van de Kletsaovend

Tijdens en na de prijsuitreiking op dinsdagmiddag werden de aanwezigen getrakteerd met optredens van “Kletsers”als Sjefke Hamers en Jaon Hendriks; dit was de basis voor een ware “Kletsavond” . Vanaf 1981 staat de Kletsaovend dan ook rotsvast in het programma op de laatste zaterdag vóór Carnaval. In datzelfde jaar werd Esbeek blij verrast door het ontstaan van Zuutjes Aon, een blaasorkest dat onze Carnaval een extra dimensie gaf en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet!! Nadat de prijsuitreiking van de dinsdagmiddag werd verplaatst naar de maandagavond werd deze middag ingevuld met een thema waarbij muziek altijd een grote rol speelt.

Openingsbal

Het gegeven “dorpsfeest” is door de jaren heen hoog gehouden en verder uitgebreid. Was er eerst op zaterdagavond het gehuwdenbal, ( een avond waarop destijds de “controleurs” onverbiddelijk waren: Niet getrouwd-Geen toegang !) later werd de zaterdagavond omgetoverd tot een feestavond voor iedereen en als Openingsbal op het programma gezet. Ook werd er voor de kinderen een aparte middag in het leven geroepen en ook het bezoeken van onze ouderen en zieken door de Prins met klein gevolg werd door betrokkenen als hoogtepunt ervaren.

Jubileumfeesten

De jubileumfeesten staan ook in menig geheugen gegrift; met bij ieder jubileum een passend cadeautje voor IEDERE HAAIKNEUTER en bovendien een volledig aangepast feestprogramma met diverse extra’s. Zo kon je op de feestavond voor 5 gulden ( later € 5,00 )een Haaikneuterglas kopen; dit glas werd vervolgens gevuld met drank naar keuze en het mooiste van al: was het glas leeg, liet je het wederom vullen, de hele avond lang, zonder enige verdere betaling.

Merchandise

Ook zijn inmiddels een aantal Haaikneutergadgets geïntroduceerd zoals de fantastische vlaggen, verjaardagskalenders en sjaals, allen in het intussen wijd en zijd bekende Haaikneuterblauw.

Carnaval Groots

De betrokkenheid met Carnaval in Esbeek is groot (S) Nog steeds hebben we een complete Raad van Elf die de organisatie op zich neemt en die zich gesteund voelt door een aantal enthousiaste mensen die meedenken en mee werken.

Al met al: We houden van fisten en nie van gezeik; Ja dat is in Esbeek: Het Haaikneuterrijk!!

Carnavalsvereniging "De Haaikneuters" - Copyright © 2022 | Pulles Media Design